
YAZA DAMGASINI VURAN TIRTILAR
Geçtiğimiz günlerde Biga Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Sn. Dr. Muhammet AKKAYA’dan aldığım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum, çünkü bildiğiniz gibi köyümüzün üzerinde bulunan orman meşe ağaçlarından oluşuyor. Bayır, bizim kışlık yakacağımızı karşıladığımız yer olması sebebiyle de çok önemli.

Köyümüzün ormanlarının rengini gözle görülür biçimde değiştiğini görebilirsiniz.
Köyde kalanlar ve köyde yaşamış olanlar bayırda mutlaka görmüşlerdir. Meşe ağaçlarının, yaprakların yendiği ve yapraksız dallarda öbek öbek örümcek ağı gibi tırtıl yuvalarının oluştuğunu. Sn. Akkaya’nın anlattıklarına göre bu canlı bilimsel adı Limantria dispar olarak bilinen sünger örücü veya kır tırtılı, başta meşe olmak üzere birçok yapraklı ağacın yapraklarını yiyerek ormanlara zarar verir. Sadece yapraklarını yediği için ağaçları öldürmez, artım kaybına sebep olur. Yenik ağaçların bazen hiç yaprağı kalmaz. Bu tırtıl 6-7 yılda bir kitle üremesi yaparak büyük zararlar verir..

Limantria dispar, kır tırtılı Tırtıllarla savaşan ekolojik dengeyi sağlayan böcek türü
Fotoğraflar: Dr. Muhammet AKKAYA
Bu yıl sadece Biga'da değil tüm Çanakkale, Balıkesir, İzmir gibi illerde meşe ormanlarının yapraklarını yiyerek kötü bir görüntü oluşturmuştur. Bu böcek ağacın ölümüne neden olmadığı için kimyasal mücadele yapmak da uygun olmaz. Çünkü bazı kuşlar ve yırtıcı böcekler bu tırtılları yiyerek zararını azaltırlar.
Şayet kimyasal mücadele yapılırsa yararlı böcekler ve kuşları da öldürmüş oluruz. Orman genel müdürlüğü laboratuvarlarında yırtıcı böcekleri üreterek ormana salmakta ve bu tırtıllarla doğal yollardan, ekolojik dengeyi de gözeterek savaşmaktadır.
Orman Genel Müdürlüğü, Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğü uzmanları durumu takip etmekte gerekli tedbirlerin alınması konusunda çalışmalar yapmaktadır.
Bu yıl köye tatilinizi geçirmeye geldiğinizde çevreye daha duyarlı ve daha bilinçli bakacağınıza eminim.
Saygılarımla,
OSMAN KÜÇÜKIŞIK
Aşağıdemirci Köy Muhtarı
|